17 Mayıs 2010 Pazartesi

Okullardaki rehberlik servisleri ve önemi

Son zamanlarda okullarda ve pansiyonlarda yaşanan olumsuz hadiseler, dikkatleri bu kurumlara çevirdi. Bu kurumların içinde yer alan rehberlik servisleri de ayrı bir öneme sahip olduğu Siirt’te ki meslektaşımız rehber öğretmeni vasıtasıyla tekrar hatırlatıldı.

Okullarda bulunan rehberlik servisleri, aslında okulların lokomotifi durumunda olmalıdır. Rehber Öğretmenleriler gerek Aile, gerek okul personeli, gerekse öğrenciler arasında bir köprü görevini görür.

Okul idaresinin rehberlik anlayışı ve rehberlik servisine katkıları, okullarda mevcut her türlü sıkıntıları, açmazları ve çıkmazları minimize eder.


Okul rehber öğretmeni de, gerek mesleki gerekse içinde bulunduğu sosyal çevreye karşı hem kendini yenilemeli hem de gözünü açık tutmalıdır.


Okullarda eğitim adına yapılan her işte kolektif ve sinerjik ruh çok önemlidir.21 yy da öğrenci profili eskiye oranla çok daha bilgili ve çok daha donanımlı. Bilgili ve donanımlıdan kastım sadece olumlu şeylere değil, her türlü olumsuz vakalarda bunun içine dâhildir.


Çocukluğumuzda ve hala yayınlandıkça dikkatlerimizi çeken, gülerken düşündüren “Ha babam” sınıfındaki öğrencilere oranla daha sıkıntılı bir öğrenci profiliyle karşı karşıyayız. Bunu asla genele vuramayız; ancak ortadaki gerçeği de göz ardı edemeyiz.
Teknolojinin nimetlerini de kullanan bu gençler, pasif ve geri planda olmayı sevmiyorlar.


Bu kitleyle uğraşan okul ekibi de; planını, programını ve insan ilişkilerini iyi ayarlamalı, klasik yöntemleri bir kenara bırakıp daha modern, öğrenci ve personel odaklı düşünen, özellikle ergen ve çocukluk psikolojisine önem veren, öğrencilerin sadece sorunlarını, eksikliklerini, hatalarını ve başarısızlıklarını gören olmayıp, onların başarılarını ve artı yönlerini de gören okul ekibi olmak zorunda…


Çünkü bizim mesleğimiz olan öğretmenliğin; konusu insan, malzemesi insan, işçisi insan, işleneni insan, işleyeni insandır.
Bakanımız Nimet Çubukçu ise, Siirt’teki olayı ortaya çıkaran kişinin rehber öğretmen olduğunu belirterek, ´´Özellikle rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmenlerinin, önemli fonksiyonları yokmuş gibi davranılır. Ama tam da bu nedenle; aileleri tarafından yeteri kadar korunamayan ve sosyal risk altında istismara açık olan çocukların çok daha büyük dikkatle okullarda takip edilmeleri lazım. Rehber Öğretmeni de bu anlamda kutladım. Benim öğretmenlerden tam da beklediğim böyle bir tutum, davranış´´ diye konuştu


TBMM Kayıp Çocukları Araştırma Komisyonu başkanı Necdet Ünüvar, Siirt Polis evi’nde basın toplantısı düzenleyerek, okullardaki rehberlik sisteminin yeniden ele alınıp güçlendirilmesi gerektiğini söyledi: “Belki bu vesileyle eğitim sistemimizde aksayan yönleri ortaya koymamız gerekiyordur dedi..


Nevzat ÖZER
Eğitimci-Yazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder