20 Mayıs 2010 Perşembe

Düzenli Egzersizin Şizofreni Üzerine Etkisi .

Cuma, 14 Mayıs 2010 01:24 Derleyen : Şerife GÜLLÜCE . .Çok yoğun olmasa bile, her gün en az otuz dakika egzersiz yapmak birçok sağlık riskinin ve hastalıkların önüne geçebilir. Fakat kimileri şizofreni gibi ruhsal hastalıkları olan kişilerin düzenli egzersiz yapmalarına gerek olmadığını düşünüyorlar.
Cochrane Kütüphanesi’nde yayımlanan bir rapora göre, düzenli egzersiz şizofreni hastalarının ruhsal ve bedensel sağlığının gelişmesinde çok önemli bir rol oynuyor.
Araştırmacılar egzersizin şizofreni üzerinde etkisini konu alan en güncel çalışmaları sistematik bir şekilde yeniden incelediler ve mevcut egzersiz yönetmeliğinin şizofreni hastaları tarafından takip edilmesi gerektiğini vurguladılar.
Toronto Üniversitesi fizik tedavi bölümü öğretim üyesi baş araştırmacı Guy Faulkner “Mevcut egzersiz yönetmeliğinin şizofreni hastalarının ruh ve beden sağlığı üzerinde faydalı olduğu düşünülüyor.” Dedi.
“Haftanın birkaç gününde veya tüm hafta boyunca otuz dakika çok yoğun olmayan fiziksel aktivite ulaşılması zor bir hedef değildir. Yavaş yavaş bunu alışkanlık haline getirmeye çalışın.”



Şizofreni, her bin kişiden dördünde görülen ciddi bir ruh hastalığıdır. Egzersizin ruh sağlığını geliştirdiği uzun zamandır biliniyordu, fakat şimdiye kadar şizofreni üzerindeki etkilerine dair sınırlı sayıda kanıt vardı.



Yayımlanan bu yeni rapor, koşma ve yürüme gibi sporları içeren 12-16 hafta uygulanan egzersizin etkilerini yoganın etkileriyle kıyaslayan son zamanlarda yapılan küçük çaplı üç araştırma üzerine odaklandı.



Araştırmacılar egzersiz programlarının anksiyete ve depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar üzerinde de etkili olduğunu gösterdi. Beden sağlığı üzerinde önemli olmayan değişiklikler görüldü. Fakat araştırmacılar bunun öngörülen deneme süresinin kısa olmasından kaynaklanabileceğini ileri sürüyor.



Daha önce yayımlanan, fakat daha sistematik bir araştırma gerektiren iki rapor egzersiz terapisinin şizofreni üzerinde faydalı olduğunu ortaya çıkarmıştı.



Yapılan bu detaylı inceleme, önceki çalışmalardaki sistematik boşluğu dolduruyor.



“Fakat şizofreni hastalarını düzenli bir egzersiz programına başlamasına teşvik etmek, şu andaki programları daha da geliştirmek ve ruh sağlığı enstitülerinde bu programı uygulamaya geçirmek için daha çok araştırmaya ihtiyacımız var.”

kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder