30 Nisan 2010 Cuma

KEKEME ÇOCUĞUMA NASIL DAVRANMALIYIM?

1. Çocuğunuza sevgi ve huzur dolu bir aile ortamı hazırlayınız,
2. Çocuğunuzla ilgilenip sevildiğini hissettiriniz,

3. Çocuğunuzun yemek, uyku, korunma vb. bedensel ihtiyaçlarına cevap veriniz. Çocuğun iyi beslenmesi ve yeterince uyuması için süreklilik gösteren bir düzen oluşturun.
 Geceleri geç yatıp uykusunu yeterince alamayan kekeme çocukların kekemeliklerinin şiddetlendiği görülmüştür.

4. Yaşı ne olursa olsun çocuğunuzla sık sık konuşunuz,

5. Çocuğunuzla yaşına uygun bir şekilde oyun oynayınız,

6. Çocuğunuzla birlikte vakit geçiriniz. Bir alışveriş merkezine gezi, birlikte sinema ya da tiyatroya gitme vs

7. Çocuğunuzun kendi haline kalmasına izin vermeyiniz. Kekeme çocuklar kekemeliklerinin farkında olduklarında kekeleyeceklerini düşünerek çevreleriyle iletişim kurmaktan kaçınırlar. Bu yüzden içine kapanabilirler.

8. Çocuğunuzun mümkün olduğunca yaşıtlarıyla birlikte oyun oynamasını sağlayınız,

9. Çocuğunuzu insanlar arasında sık sık bulundurunuz,

10. Çocuğunuza uyurken hikâye ya da masal anlatabilir, ninni söyleyebilirsiniz. Anlattığınız masalları ya da okuduğunuz hikâyeleri bir süre sonra size anlatmasını isteyebilirsiniz,

11. Çocuğunuzun size gönderdiği konuşma ve ses mesajlarına cevap veriniz,

12. Çocuğunuzun özellikle de 0–10 yaş arasında televizyon ve bilgisayar karşısında uzun süre kalmasını engelleyiniz.

13. Çocuğunuzla konuşurken ses tonunuzu iyi ayarlayınız. Kekeme çocukların hissiyatları çok güçlü olduğundan sizin ne söylediğinizden çok nasıl söylediğinize dikkat ederler. Eğer konuştuklarınızla yüz ifadeleriniz aynı değilse bunu fark etmek onlar için çok kolaydır. Bu yüzden yapmacık olmaktan kaçınıp söylediklerinizde kesinlikle samimi olunuz.)

14. Çocuğunuzun işaret ile gösterdiği isteklerini konuşarak yönlendiriniz, anlatmasını sağlayınız. Kekeme çocuklar kekelemekten korktukları için özellikle 2–7 yaş arası dönemde bazen konuşmaktan kaçar. Evet-Hayır demek yerine başını aşağı yukarı sallama hareketlerini tercih edebilirler.

15. Çocuğunuzun fikirlerine değer verip yaşına uygun olarak onunla sık sık sohbet ediniz,

16. Çocuğunuzun kendine güvenini artırınız,

17. Çocuğunuzun sık sık sosyal ortamlarda bulunmasını sağlayınız, kalabalık içinde konuşmasını teşvik ediniz, ama bunu yapmak istemediğinde asla zorlamayınız.

18. Çocuğunuzun konuştuğunda cesaretlendirip, teşvik ediniz,

19. Çocuğunuza günlük belli bir zaman ayırarak olaylı resimler üzerinde bol bol konuşunuz,

20. Çocuğunuzdan bildiği hikâye, masalları anlatmasını isteyiniz,

21. Çocuğunuzun akıcı olmayan konuşmasından çok akıcı konuşmasına odaklanınız. Yani akıcı konuşmadığı zamanları görmezden geliniz. Ama akıcı konuştuğu zamanlarda abartıya kaçmadan “ Ahmet, Kürşat Öğretmene gittin gideli sen ne kadar güzel konuşuyorsun.” gibi cümlelerle olumlu konuşmalarını pekiştirin. Kekeme çocukların hissiyatları çok güçlü olduğundan sizin kendisine yağcılık yaptığınızı düşündüklerinde inandırıcılığınız da kalmayacaktır. Hatta çocuğunuzun size olan güveni azalacaktır. Bu yüzden gerçekten güzel konuştuğu anları yakalayıp “ Ahmet, Kürşat Öğretmene gittin gideli sen ne kadar güzel konuşuyorsun.” tarzında övgüde bulunmalısınız.

22. Acımak, endişeli, kaygılı yaklaşmak gibi tutumlar sergilemeyiniz: Ülkemizde “ Keskin sirke küpüne zarar verir. ” şeklinde bir söz vardır. Kaygının azı da çoğu da zarar ortası karardır. Bu yüzden aşırı kaygılı ve endişeli olduğunuzda bu durumunuzu çocuğunuz fark edecektir. Yani bu durumunuz çocuğunuza da bulaşacaktır. Çocuğunuz kendi konuşması hakkındaki düşüncelerinizi hissedecektir ve sizin kendi konuşması hakkındaki beklentilerinizi karşılamak için çaba gösterecektir. Prof. Dr. Wendell Johnson “ Kekeleme, kekemenin kekelememek için yaptıklarıdır.” der. Eğer çocuğunuz kekemeliğinden dolayı kendisine acıdığınızı, endişelendiğinizi ya da kaygılandığınızı hissederse kekelememeye çalışacaktır. Ama bunu kendi başına başaramayacaktır. Kekelememeye çalıştıkça daha çok kekeleyecektir.

23. Çocuğunuza sabırsız, öfkeli, cezalandırıcı, tehditkâr, suçlayıcı davranmayınız. Çünkü kekeme çocuklar söyleyecekleri şeyler çok ya da önemli olduğunda daha çok heyecanlanırlar ve daha çok kekelerler.

24. Çocuğunuzun yerine yanıtlamak, takıldığında tamamlamak gibi yanlış davranışlarda bulunmayınız. Bu davranışınız çocuğunuzda güvensizlik yaratır. Yerine yanıtlayıp söylemekte zorlandığı sözcükleri tamamladığınızda istemeden de olsa konuşmasındaki eksikliğini yüzüne vurmuş olursunuz.

25. Hiç bir zaman çocuğunuza; Sakin konuş, Dur acele etme, Yeniden başla, Düzgün konuş, Önce derin bir nefes al, Heyecanlanmadan konuş, Yavaş yavaş konuş, Tane tane konuş, Önce düşün sonra konuş, gibi uyarılarda bulunmayınız. Bütün bu uyarılar çocuğun dikkatini konuşması üzerine toplar. Bu da zararlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder